la-Bucuresti.ro     


Fondat 2008     |                     Site dedicat informarii bucurestenilor.                   |     


Acasa  |  Social  |  Politic  |  Economic  |  Legislatie  Sanatate  |  Medicina  |  Sport  |  Divertisment  |  Anunturi  |  Utile  |  Forum  |  Mall  |  Contact

Interviu Cristian Preotu (Le Bistrot Francais): Cea mai mare provocare - să nu avem pauze de calitate

Agerpres

 

Cristian Preotu, proprietarul "Le Bistrot Francais", singurul restaurant românesc ce participă, joi, la evenimentul "Gout de France", a vorbit, într-un interviu acordat AGERPRES, despre meniul pregătit special pentru această zi dedicată gastronomiei franceze, despre cum găsește cei mai buni producători români de calitate, dar și despre specificul bucătăriei franțuzești, pe care o promovează în România.

Meniul "Le Bistrot Francais" de joi este unul franțuzesc, cu inspirație iberică, și include, printre altele, miez de crab, piept de porc crocant-fondant și supă de dovleac.

Peste 1.300 de dineuri tipic franțuzești vor fi servite joi, în restaurante de pe cele cinci continente, pentru a celebra astfel gastronomia franțuzească, în cadrul primei ediții a operațiunii de anvergură "Gout de France / Good France", organizate la inițiativa celebrului chef Alain Ducasse și de Ministerul francez al Afacerilor Externe și Dezvoltării Internaționale.

În fiecare restaurant participant, evenimentul "Gout de France / Good France" aduce un omagiu gastronomiei proaspete, deschise, inovatoare, păstrând valori tradiționale.

AGERPRES: Spuneți-mi despre participarea "Le Bistrot Francais" la Gout de France, un eveniment ce arată bogăția gastronomiei franceze, la nivel mondial. 
Cristian Preotu: Ca specialiști în gastronomia franțuzească, am fost invitați să participăm la acest eveniment. S-a făcut o preselecție. Am propus un meniu care va fi în restaurant pe 19 martie, cei de la Gout de France au primit meniul și "Le Bistrot Francais" a fost selectat să participe. Cred că în România suntem singurii. Au fost mai multe restaurante românești invitate, dar cred că a fost un caiet de sarcini precis, în care se menționa că se dorește o masă franțuzească, să ducă nivelul gastronomiei franceze la nivel mondial.

AGERPRES: Cât timp a durat această selecție? Și anume, când ați aplicat și când ați fost anunțați că ați câștigat? 
Cristian Preotu: Cred că prima dată am fost anunțați în septembrie-octombrie și apoi s-a finalizat în ianuarie. A durat puțin până am ajuns la meniul final.

AGERPRES: Povestiți-mi care este meniul. Cine are acces la el și pentru cât timp? 
Cristian Preotu: Meniul pentru evenimentul respectiv s-ar putea să țină o perioadă de trei zile în așa fel încât mai mulți oameni să poată să vină să guste. Sunt doar 30 de locuri la restaurant și de obicei sunt rezervate chiar și în afara unui meniu special de genul acesta.

Meniul acesta este foarte interesant, i-am pus un preț care nu este mic, este 110 euro de persoană, dar care este foarte acoperitor. Raportul calitate-preț este foarte bun. Meniul începe cu un pahar de șampanie și un foie gras de rață cu un jeleu de vin Porto. Pe urmă avem două antreuri, avem o specialitate de pește, una de carne, brânzeturi și desert. Și pentru fiecare fel propunem un vin sau un digestiv la sfârșit. Primul fel este un miez de crab cu un jeleu de roșii cu busuioc, o cremă de vinete afumate și un mic biscuit de parmezan. Deci este bucătărie franțuzească puțin adaptată, modernizată. Amestecul acesta de gusturi trebuie așa de bine făcut încât să nu cădem într-o mediocritate complicată. Lucrăm și cu un bucătar consultant din Franța, care are un restaurant foarte bun la Paris și care a avut o stea Michelin, se numește Sebastien Grave. El vine câte trei săptămâni pe an în România și, în rest, colegii noștri bucătari se formează la restaurantul lui de la Paris și facem meniul împreună. El este un bucătar cu influențe baște.

La al doilea antreu avem o supă de dovleac cu un baton de pui de bresse confiat, puțin crocant. Și în mijlocul acestei supe de dovleac avem un mic munte de ciuperci și trufe. La miezul de crab și la această supă de dovleac propunem un vin de pe Valea Loarei. Producătorul acesta de vinuri — este foarte interesant — este a 16-a generație de viticultori pe același pământ. 

Revenind, primul fel la pește sunt scoici Saint Jacques făcute într-un unt cu nucă și alături au un risotto de paste cu chorizo. Amestecul de scoici Saint Jacques cu chorizo e foarte plăcut. Aici începem cu un Pinot Noir care se potrivește foarte bine cu acest fel.

La finalul felurilor principale avem un piept de porc crocant — fondant. Este un piept de porc fiert aproximativ 14 ore cu mirodenii și căruia, înainte de a fi servit, i se dă o crustă, în tigaie. Îl servim cu un sos de ceapă dulce și cartofi "grenailles" și un sos de Xeres. Apoi avem un fel de brânzeturi cu trufe. Brânzeturile sunt maturate în grote ce sunt pe locul unei foste mănăstiri din orașul Bordeaux. Este vorba de un brie cu trufe. Brânza brie se taie în două și înăuntru se amestecă o cremă de mascarpone cu trufe proaspete și se lasă o săptămână să se îmbine aromele. La desert avem o bulă surpriză, ciocolată, banană, cu un sos de praline. E o bulă de ciocolată peste care vărsăm ciocolată caldă și, în momentul în care vărsăm, ea se diluează puțin și se amestecă aromele împreună cu fisticul și banana. Este un desert generos și gurmand pentru care propunem un pahar de Armagnac. Cam asta ar fi. Masa durează cam trei ore și jumătate — patru.

AGERPRES: Și cât durează prepararea meniului? 
Cristian Preotu: Majoritatea preparatelor se pregătesc cu o zi înainte. Avem multe lucruri pregătite, dar niciodată nu scoatem din frigider și punem în farfurie. Se întâmplă ceva cu produsele înainte de a fi servite.

AGERPRES: Cât de ușor vă este să găsiți produse de calitate românești? Pentru că nu sunt foarte promovate... 
Cristian Preotu: Din păcate, nu sunt foarte promovate....

AGERPRES: Cum le găsiți? Vă duceți în "scouting" în țară? 
Cristian Preotu: Le căutăm. Și, având în vedere că avem șapte magazine de gastronomie, lumea ne abordează. Când au un produs pe care îl consideră de calitate, ne abordează în speranța că cineva le va cumpăra produsul și ne bucură de fiecare dată să avem de-a face cu oameni care caută calitatea. În funcție de sezon, în România găsești produse excepționale. Roșiile românești sunt superbe și acestui gen de produse i-aș spune delicatese. La un moment dat, cuvântul "delicatese" a deviat în România și înseamnă doar produse scumpe... ceea ce e o greșeală. Produsele bune sunt delicatese. Și roșiile acestea românești sunt excepționale. Pe urmă sunt stridiile, trufele, hribii.

AGERPRES: Dacă ar fi să faceți o hartă a furnizorilor francezi ai restaurantului și a furnizorilor români, cum ar arăta? 
Cristian Preotu: Am mers pe produse de cea mai bună calitate. De exemplu, pe partea de carne, lucrăm cu cel mai celebru măcelar din Paris, cu care am deschis și o măcelărie acum patru ani la București. El are vită din Normandia, vită din Limousine, mai avem o vită din Galicia, din Spania, și, mai recent, o vită Wagyu din Spania. Este o vită japoneză, dar a început să fie crescută și în Spania. Puii sunt din Bresse, vițelul este din Correze. Porcul este Mangalița, din România. Sunt câțiva producători din Transilvania care cresc 40-50 de porci. Sunt mici ferme care, din păcate, își găsesc destul de greu clienți, fiindcă prețul este mult mai mare decât al porcului normal. Noi chiar suntem pregătiți să plătim prețul corect și poate chiar puțin mai sus pentru a încuraja producătorii să facă o calitate bună.

AGERPRES: Cât este un kilogram de Mangalița față de restul? 
Cristian Preotu: De trei-patru ori prețul. Cu toate produsele de calitate trebuie să știi și ce să faci, pentru că, dacă nu știi, e complicat. Trebuie să le coci bine. De exemplu, Mangalița are un strat foarte mare de grăsime, de 3-4 centimetri. Trebuie să știi cum să separi grăsimea, ce să faci cu ea. Importantă e alimentația animalului, cum a fost sacrificat, cum a fost tăiat, cum a fost maturat, cum a fost prăjit. Și, dacă oricare dintre episoadele acestea nu a fost bine făcut, este un rateu.

Brânzeturile le luăm din toată Franța, untul îl luăm din Normandia, legumele cele mai multe le luăm din România. Sunt de calitate foarte bună și avem niște mici furnizori, de lângă București sau din Transilvania. Chiar avem un mic proiect, să creștem propriile legume. Peștele îl aducem din Franța sau din Grecia. Avem o mașină care face 26 de ore de la Paris la București. Alți furnizori din România sunt cei cu ciupercile și trufele. Preferăm ca furnizorii să fie cât mai apropiați de noi. Avem o selecție destul de mare de vinuri românești, fiindcă la vinuri s-a început în România să se facă lucruri bune în acest domeniu. 

AGERPRES: Cât de ușor sau cât de greu v-a fost să începeți această afacere? 
Cristian Preotu: Am început acum 10 ani. Am fost bine primiți la început, fiindcă aveam o calitate bună. Bazându-ne pe colegii din Franța, care aveau selecția bine făcută, ne-a permis să progresăm. Nu am făcut compromisuri asupra calității. Și calitatea funcționează.

AGERPRES: Primii clienți au fost mai mult din comunitatea franceză? 
Cristian Preotu: Românii erau mai mulți. Și expații, dar nu numai din comunitatea franceză. Erau produse pe care le cunoșteau. Aceste mărci cu care lucrăm sunt cam tot timpul aceleași la magazinele de gastronomie fină în New York, Roma, Londra, Paris. Românii au cumpărat și din curiozitate și din faptul că mulți au învățat acest lucru în călătorii. Dacă mergeau la un restaurant bun, găseau aproximativ aceleași mărci pe care le-au regăsit la noi. Deci a funcționat. Acum avem șapte magazine în zece ani.

AGERPRES: Care a fost cea mai mare provocare din industrie, pentru dumneavoastră, în acești 10 ani? 
Cristian Preotu: Cea mai mare provocare a fost să facem lucrurile bine, în timp util, tot timpul și să nu avem pauze de calitate. Adică... să începem să facem compromisuri. Nu am făcut niciodată compromisuri pe partea de calitate și dorim să dezvoltăm lucrurile frumos, armonios.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

 


laAnunt.ro     |     eMedic.ro     |     LaMedic.ro     |     laExecutareSilita.ro     |     laHotel.ro     |     laZiar.ro     |     la-Facultate.ro     |     la-Firma.ro     |     la-Mall.ro     |     la-Masa.ro     |     la-Televizor.ro     |     Spune-ti parerea.ro

la-Romania.ro     |     la-AlbaIulia.ro |      la-Alexandria.ro     |     la-Arad.ro     |     la-Bacau.ro     |     la-BaiaMare.ro     |     la-Balti.ro     |     la-Barlad.ro     |    la-Bistrita.ro     |     la-Botosani.ro     |     la-Braila.ro     |     la-Brasov.ro     |     la-Buzau.ro     |     la-Calarasi.ro     |     la-Chisinau.ro     |     la-ClujNapoca.ro     |     la-Constanta.ro     |     la-Craiova.ro     |     la-Deva.ro     |     la-DrobetaTurnuSeverin.ro     |     la-Focsani.ro     |     la-Galati.ro     |     la-Giurgiu.ro     |     la-Hunedoara.ro     |     la-Iasi.ro     |     la-Medias.ro     |     la-MiercureaCiuc.ro     |     la-Onesti.ro     |     la-Oradea.ro     |     la-PiatraNeamt.ro     |     la-Pitesti.ro     |     la-Ploiesti.ro     |     la-RamnicuSarat.ro     |     la-RamnicuValcea.ro     |     la-Resita.ro     |     la-Roman.ro |     la-SatuMare.ro     |     la-SfantuGheorghe.ro     |     la-Sibiu.ro     |     la-Slatina.ro     |     la-Slobozia.ro     |     la-Suceava.ro     |     la-Targoviste.ro     |     la-TarguJiu.ro     |     la-TarguMures.ro     |     la-Timisoara.ro     |     la-Tulcea.ro     |     la-Turda.ro |      la-Vaslui.ro     |     la-Zalau.ro

eSante.ro     |     Journaux.ro     |     laTele.ro     |     Magasins.ro     |     Medecin.ro     |     Universites.ro

©2015